Skip to content

Het is meer dan enkel trainen

Methodes om beter en sneller te herstellen na een training.

Je voorbereiden op een sportieve uitdaging is meer dan enkel je zwem-, fiets- of looptrainingen afwerken. Tijd nemen voor herstel is minstens even belangrijk! Tijdens een training ervaart je lichaam immers een verhoogd stressniveau, dat wordt uitgedrukt in een Training Stress Score (TSS).

 

Wat is TSS?

Het principe van de TSS is eenvoudig. Hoe hoger de score ligt, hoe langer je lichaam zal nodig hebben om van je training te herstellen. Neem je die tijd niet, dan is er een grote kans dat je lichaam ondergerecupereerd zal zijn.

Naast de TSS hebben ook nog tal van andere factoren zoals te weinig slaap, slechte voeding, stress, … een invloed op je recuperatie. Je kunt het een beetje vergelijken met de symptomen van een burn-out, die krijg je ook door een samenloop van factoren.

 

Recuperatie verbeteren

Er zijn tal van zaken, groot én klein, om je lichaam te helpen recupereren. Enkele voorbeelden:  

Het recupereren van een trainingssessie is voor elke atleet net zo belangrijk als de training zelf. Spieren, gewrichten en pezen raken gestresst door de continuïteit van het trainen.

Als het lichaam geen kans heeft om te herstellen, is er een grotere kans op blessures of vermoeidheid.

Al deze herstellende werkpunten helpen om continuïteit in je training te brengen. Wie geen aandacht geeft aan recuperatie, heeft een veel grotere kans op blessures of het ‘overtraining syndrome’ met langdurige inactiviteit tot gevolg.

Wil je graag professionele begeleiding om je trainingen en recuperatie op elkaar af te stemmen? Contacteer me

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *